SharpMinds

HomeBlogsCommunicatie is essentieel

Communicatie is essentieel

Effectieve communicatie is van cruciaal belang voor het succes van elk project, en wanneer er op afstand wordt gewerkt, wordt het nog belangrijker. Hoewel tijdens Covid steeds meer bedrijven al zijn aangepast aan het werken op afstand, kan communicatie op afstand nog steeds uitdagend aanvoelen. Wil jij ook effectiever communiceren met jouw remote team? Hieronder vind je onze belangrijkste tips.

1. Stel duidelijke verwachtingen en doelen

De eerste stap bij het werken met remote ontwikkelaars is het stellen van duidelijke verwachtingen en doelen. Zorg ervoor dat alle betrokken de vereisten, tijdschema’s en leveringsvoorwaarden begrijpen. Geef de ontwikkelaar een gedetailleerde functiebeschrijving, inclusief de gewenste resultaten en deadlines. Zo begrijpt de remote developer wat er wordt verwacht en wat de doelstellingen van het project zijn.
Binnen dit proces kan het nuttig zijn om communicatieprotocollen vast te stellen. Hierin beschrijf je hoe en wanneer je met elkaar communiceert en wie verantwoordelijk is voor welke taken.
Ten slotte is het in de samenwerking belangrijk om regelmatig de voortgang te checken zodat deze bewaakt kan worden en het project op koers blijft.

2. Kies de juiste communicatietools

Kies communicatietools die betrouwbaar, gemakkelijk te gebruiken en toegankelijk zijn voor iedereen. Gebruik tools zoals Skype, Slack of Zoom voor realtime communicatie en Trello of Asana voor projectmanagement.
Het gebruik van deze tools zorgt ervoor dat de communicatie soepel verloopt, problemen snel worden opgelost en dat iedereen op dezelfde pagina zit.
Hoewel de meeste ontwikkelaars voldoende Engelse vaardigheden hebben en wij Engelse lessen aanbieden, moet je er bij het communiceren via deze tools op letten dat je duidelijk en beknopt bent in de communicatie. Vermijd het gebruik van jargon of slang.

3. Begrijp culturele verschillen

Al 17 jaar werken wij voor Nederlandse klanten. Hierdoor kunnen wij developers selecteren die zich kunnen aanpassen aan de Nederlandse werk- en communicatiestijl. Diversiteit maakt een bedrijf echter sterker. Wanneer je begint te werken met een outsourcingteam, probeer dan deze nieuw verworven diversiteit in je voordeel te gebruiken. Ontwikkelaars waarderen het wanneer je interesse toont in hun persoonlijke leven. Het helpt ook als je moeite doet om hun cultuur en werkstijl te begrijpen. Zo bevorder je een productievere en positievere werkrelatie. Het begrijpen van verschillen kan je in staat stellen om deze diversiteit in je voordeel te gebruiken. Om hierbij te helpen, hebben we een blogpost geschreven over de culturele verschillen tussen onze kantoren in Oekraïne, Bosnië en Herzegovina en Portugal met Nederland. Lees het hier!

4. Bouw vertrouwen en een goede relatie op

Het opbouwen van vertrouwen en een goede relatie met je remote developers is essentieel voor een effectieve samenwerking. Ons Project Management zorgt ervoor dat jij regelmatig feedback geeft. Met deze, zowel positieve als negatieve, feedback helpen zij jouw developer(s) om hun werk te verbeteren.
Voor de dagelijkse communicatie helpt het om de tijd te nemen om ontwikkelaars individueel te leren kennen door te vragen naar hun interesses, hobby’s en een oprechte interesse te tonen in hun werk. Moedig open communicatie aan en reageer op hun zorgen en vragen. Tot slot, helpt het om successen samen te vieren en te erkennen wanneer dingen niet gaan zoals gepland. Dit creëert een gevoel van verbondenheid, wat leidt tot een productievere en collaboratievere omgeving.

5. Geef duidelijke feedback

Zoals hierboven vermeld, is het geven van duidelijke en constructieve feedback aan ontwikkelaars en Project Management essentieel om ervoor te zorgen dat het project op koers blijft en doelen bereikt. Bij het geven van feedback moet je specifiek zijn en je richten op de taak. Vermijd persoonlijke kritiek op de ontwikkelaar en geef bruikbare suggesties voor verbetering.

6. Ontmoet elkaar

Het is het beste om iemand persoonlijk te ontmoeten om elkaar beter te leren kennen. Daarom raden we aan om jouw team elke zes maanden of minstens één keer per jaar te bezoeken. Een introductie op kantoor kan een geweldige start zijn voor een ontwikkelaar. Niet alleen kun jij zien met wie je gaat werken, ook de developer zal sneller worden bijgepraat en zich vertrouwd maken met jouw bedrijf en werkwijze. Het is ook raadzaam om je remote developers mee te nemen in evenementen die je op kantoor hebt. Je kunt bijvoorbeeld een online hackathon, gaming-evenement of escape room organiseren. Op deze manier zullen de developers zich gewaardeerd voelen en echt deel uitmaken van jouw bedrijf.

Conclusie

Kortom, samenwerken met remote dedicated developers kan een belonende ervaring zijn. Door duidelijke verwachtingen te stellen, de juiste communicatietools te kiezen, culturele verschillen te begrijpen, vertrouwen en een goede werkrelatie op te bouwen, duidelijke feedback te geven en elkaar persoonlijk te ontmoeten, kun jij een succesvolle en productieve werkrelatie opbouwen met jouw developers.

Voor meer tips, contact ons.