Nearshoring ookwel nearshore outsourcing is het uitbesteden van zakelijke activiteiten naar relatief dichtbijgelegen landen. In het geval van SharpMinds betekent dat je remote een development team op bouwt op een van onze locaties in Portugal, Bosnië Herzegovina of Oekraïne. Door over de grens te kijken vergroot je jouw zoekgebied, krijg je toegang tot meer gekwalificeerde developers en kun jij jouw capaciteit uitbreiden.
Bedrijven hebben verschillende drijfveren om te kiezen voor nearshoring voor hun softwareontwikkeling de belangrijkste is vaak:
Toegang tot talent en expertise: In het eigen land of regio mist specifieke kennis of is het moeilijk om aan de juiste mensen te komen. Met nearshoring vergroot je het aanbod van talent. Door meer capaciteit toe te voegen aan jouw ontwikkelteam kun je sneller je product lanceren. Daarnaast kun je met meer en betere expertise een betere fundament bouwen van jouw product en je sneller aanpassen aan veranderingen in de markt en technologieën.
Kostenbesparing: Kostenbesparingen kan een belangrijke drijfveer zijn. Vaak zijn de arbeidskosten lager dan in eigen land. Het is hierbij echter wel van belang om de nadruk te leggen op het handhaven van kwaliteitsnormen.
Flexibiliteit: Een plotselinge toename van het projectvolume, nieuwe klanten of uitbreiding van de productportfolio kunnen allemaal leiden tot een vraag naar softwareontwikkeling. Bedrijven die worstelen met een hogere werkdruk proberen vaak hun teams uit te breiden. Nearshoring biedt de mogelijkheid om gemakkelijk op- of af te schalen als reactie op schommelingen in de vraag. Zo kun je snel aanpassen aan veranderende marktomstandigheden.
Diversiteit:Nearshoring brengt direct culturele diversiteit binnen je team. Uit onderzoek blijkt dat een grotere diversiteit leidt tot creativiteit, innovatie en een beter begrip van verschillende klantgroepen. Dit draagt op zijn beurt weer bij aan een beter bedrijfsimago en meer tevreden en loyale medewerkers.
Nearshoring en offshoring zijn beide strategieën voor het uitbesteden van bedrijfsactiviteiten of -processen, maar ze verschillen in de geografische locatie van de dienstverleners. Nearshoring verwijst naar het uitbesteden van diensten aan een nabijgelegen land. Dit betekent dat het land vaak binnen dezelfde regio of een aangrenzende tijdzone ligt. Het voordeel is dat en overlap is in werktijden en er vaak vergelijkbare culturele en zakelijke normen zijn. Hierdoor wordt communicatie en samenwerking vergemakkelijkt.
Bij offshoring kijk je naar verder gelegen landen, vaak aan de andere kant van de wereld. Offshoring biedt meestal grotere kostenbesparingen vanwege de lagere lonen in verre landen. Offshoring kan minder flexibel zijn door de fysieke en culturele afstand en de tijdsverschillen.
Om erachter te komen of nearshore outsourcing de geschikte oplossing is voor jouw organisatie, is het goed om onderstaande lijst na te gaan:
Of lees onze blogpost over de ‘’8 Tekenen dat Nearshoring een Strategische Keuze’’ is hier!
Toegang tot kennis en expertise: Nearshoring vergroot je talentenpool, waardoor je meer gekwalificeerde mensen en specifieke expertise kunt vinden. Met deze extra en betere expertise kun je een sterker fundament voor je product creëren en je sneller aanpassen aan markt- en technologische veranderingen.
Kostenbesparing: Een van de grootste voordelen van nearshoring is de kostenbesparing. Vaak liggen de arbeidskosten lager dan in eigen land, en de totale kosten zijn vaak lager door ontzorging op het gebied van HR.
Flexibiliteit: Nearshoring biedt de flexibiliteit om snel op- of af te schalen bij schommelingen in de vraag, zodat je beter kunt inspelen op veranderende marktomstandigheden.
Tijdzone-overlap: Je kunt realtime communiceren en samenwerken, waardoor aanpassingen en problemen snel kunnen worden opgelost. Dit geeft je ook meer controle over je proces.
Culturele overeenkomsten: Nearshoring-partners hebben vaak vergelijkbare culturele waarden. Dit vermindert miscommunicatie en verbetert de samenwerking.
Risicospreiding: Door nearshoring te combineren met onshore- en/of offshore-teams, kun je je risico’s beter spreiden en veerkrachtiger zijn bij onverwachte problemen of verstoringen.
Bedrijfsgroei: Als de eerste twee voordelen samenkomen, verbetert je waardepropositie. Je krijgt een beter product dat ook nog eens goedkoper is, of even duur om te maken.
Snellere time-to-market: Door de combinatie van tijdzone-overlap, toegang tot expertise en flexibele schaalbaarheid, kun je de ontwikkelingstijd verkorten en je product sneller lanceren.Verbeterde klanttevredenheid: Met nearshoring kun je sneller inspelen op klantbehoeften en marktvraag, wat leidt tot hogere klanttevredenheid en loyaliteit.
SharpMinds heeft haar hoofdkantoor in Amersfoort, Nederland. Daarnaast hebben we vestigingen in Chernivtsi, Oekraïne; Lissabon, Portugal; en Sarajevo, Bosnië en Herzegovina. Vanuit deze internationale vestigingen werken developers remote voor onze klanten. Benieuwd naar een specifieke locatie? Je ziet ze hier!
IT outsourcing is het proces waarbij een bedrijf zijn IT-diensten en -taken uitbesteedt aan een externe dienstverlener. Dit kan variëren van het beheer van IT-infrastructuur, softwareontwikkeling, technische ondersteuning tot cybersecurity en meer. Bedrijven kiezen voor IT outsourcing om verschillende redenen, waaronder kostenbesparing, toegang tot gespecialiseerde kennis en technologie en verhoogde flexibiliteit en de mogelijkheid om zich te concentreren op hun kernactiviteiten.
Er zijn drie hoofdvormen van IT outsourcing:
Bedrijven kiezen voor IT outsourcing om verschillende redenen:
Door deze voordelen te benutten, kunnen bedrijven hun operationele efficiëntie verbeteren, kosten verlagen en zich beter positioneren in een concurrerende markt.
Bij nearshore outsourcing zijn de tijdsverschillen over het algemeen klein, doordat er word uitbesteed naar locaties relatief dichtbij. Bij Sharpminds bevinden de nearshore kantoren zich binnen een tijdzoneverschil van 1 uur. Dit betekent dat jouw externe ontwikkelaars mogelijk een uur eerder of later aanwezig zijn. Zo is er ruim voldoende tijd voor vergaderingen en communicatiemogelijkheden.
Vanuit één van onze kantoren in Portugal, Bosnië en Herzegovina en Oekraïne. Daarnaast heeft de developer ook de mogelijkheid om vanuit huis te werken.
Wij kunnen voorzien in een breed scala aan developers. Of het nu gaat om juniors, mediors, senior of front-end, back-end en full stack. Wij leveren altijd een maatwerk oplossing. Zodra duidelijk is naar welk profiel jullie op zoek zijn gaan wij zoeken naar geschikte kandidaten. Daarnaast leveren wij naast developers ook testers, Cloud en DevOps Engineers en UX/UI designers. Zo kunnen wij een volledig team creeëren.
De kwaliteit waarborgen begint voor ons al in het sollicitatieproces. Voordat wij een developer aan jullie voorstellen hebben wij al een eerste screening gedaan op de soft skills en hebben wij een technisch gesprek gehad om de hard skills van de kandidaat te beoordelen. De developers die wij zoeken hebben immers dezelfde skills als je team hier in Nederland en kunnen presteren op hetzelfde niveau. Op de langere termijn borgen wij de kwaliteit door iedere zes maanden een evaluatie te houden met de developer, het development team en de klant.
Developer nodig? Afhankelijk van het profiel duurt het gemiddeld 6 tot 8 weken voor ons om geschikte kandidaten te vinden voor een vacature. Zodra we die gevonden hebben, stellen we de developer aan je voor en gaan we aan de slag om jouw remote development team op te bouwen/uit te breiden.
De kosten van een developer kunnen sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals locatie, ervaringsniveau, type developer (bijvoorbeeld front-end, back-end, full-stack) en de technologieën die worden gebruikt. Zodra duidelijk is wat voor developer je zoekt kunnen wij een marktscan maken en meer inzicht geven in de verwachte loonkosten van een developer. Je kunt hiervoor contact met ons opnemen.
Bij SharpMinds kiezen wij ervoor om met dedicated developers te werken. Dit betekent dat developers echt onderdeel worden van jouw developmentteam. Ondanks dat een developer dus op een andere locatie werkt volgen ze jullie werkprocessen, tooling en vereiste. Mogelijk zullen enkele werkprocessen moeten worden aangepast op het remote werken, maar in de regel is het enige verschil dat vergaderingen online zullen plaatsvinden in plaats van fysiek.
Freelancers hebben vaak snel wisselende opdrachten, of meerdere opdrachten tegelijkertijd. Voordat zij jouw product echt snappen stopt de opdracht vaak al. Onze remote developers hebben echter slechts één prioriteit: jouw project. Zij worden vaste collega’s op afstand en zo onderdeel van het team. Ze bouwen veel kennis op over jouw product over tijd en kunnen zo het meeste bijdragen. Daarnaast zijn remote developers vaak een stuk goedkoper dan freelancers in Nederland.
Wij geloven dat alleen met de juiste match een langdurige samenwerking kan ontstaan. Daarom is de screening een van onze belangrijkste taken.Hoe dit proces er precies uit gaat zien, wordt samen met de klant vooraf afgestemd. Op hoofdlijnen zien wij wel altijd dezelfde stappen:
1: De behoefte en doelstelling van de klant worden in kaart gebracht en er wordt een profiel geschetst.
2: Aan de hand van de profiel gaan onze recruiters op zoek naar geschikte kandidaten.
3: Kandidaten worden gescreend op de soft skills in een interview en hard skills door middel van een assessment. Dit proces wordt aangepast aan de vraag van de klant indien nodig.
4: Geschikte kandidaten worden voorgesteld aan de klant waarop een interview volgt tussen de klant en kandidaat.
5: De klant bepaalt of zij iemand wel of niet willen aannemen.
Jullie! Uit onze ervaring hebben wij geleerd dat direct schakelen met de developers het beste werkt. Jullie hebben immers zelf de meeste kennis in huis hebben over jullie product en markt. Door direct te schakelen wordt de kans op ruis en daardoor miscommunicatie minimaal. Jullie bepalen zelf de werkwijze; bijvoorbeeld met sprintsessies en maandelijkse deadlines. Ook de tools waarmee wordt gewerkt kunnen jullie zelf bepalen. Doordat de remote developer deel uitmaakt van je eigen team, zijn dit meestal gewoon de werkwijzen en tools die al gebruikt worden.
Er is altijd een proefperiode van twee maanden voor iedere developer. In deze periode kan het contract dagelijks worden opgezegd. Na de proefperiode is het mogelijk het contract op te zeggen. Per locatie varieren de opzegtermijnen van een maand tot drie maanden.
Engels. Om de kwaliteit te waarborgen krijgen onze remote software developers wekelijks les in taal en communicatie.
Elk half jaar vindt er een evaluatie plaats. Binnen deze evaluatie is er de mogelijkheid voor de klant om de developer te beoordelen, beoordeeld de developer zichzelf op zijn of haar prestaties en wordt er binnen het team geëvalueerd.
Zeker! Je betaalt pas zodra een kandidaat ook echt aan het werk gaat.
Aangezien wij nearshore werken, kan er direct worden gereageerd als er iets aan de hand is. Je kunt snel en makkelijk schakelen met je projectmanager én developer(s). Daarnaast merken we dat veel issues met remote development projecten starten met taalbarrières en miscommunicaties. Daarom hebben onze developers wekelijks Engelse les.
Daarnaast zijn wij als het ware ons eigen ‘proefkonijn’ geweest: we werken zelf met onze remote developers en door onze eigen ervaring weten we waar de valkuilen liggen en waar we op moeten letten. Dit hebben we vertaald naar onze best practices en deze delen wij met onze klanten.
Nee hoor, SharpMinds doet immers aan volledige HR-ondersteuning. Wel zo handig!
"*" geeft vereiste velden aan