Waar begin je als je de juiste outsourcingleverancier voor je bedrijf of project wilt vinden? Terwijl je verschillende leveranciers bekijkt is een van de eerste dingen die je moet onthouden is het gebruikte bedrijfsmodel. Niet elk model past bij namelijk bij jouw bedrijf of project. Daarom leggen wij in dit artikel de drie verschillende modellen uit zodat jij de juist match kunt vinden.
Een samenwerkingsmodel met een vaste prijs werkt precies zoals het klinkt. Het is een contract waarbij een aanbieder verantwoordelijk is voor het realiseren van het project voor een vooraf bepaald bedrag. Met een ”in steen gebeitelde” deadline voor wanneer de klant ”gegarandeerd” een kant-en-klaar product ontvangt, voelt het als een veilige optie. Het is inderdaad een praktische keuze wanneer vereisten, specificaties en tarieven zeer voorspelbaar zijn. Om een Fixed–Price samenwerking succesvol te laten zijn moet een klant wel zijn of haar visie op het product kunnen delen. Niet alleen de klant heeft een communicatieverantwoordelijkheid, ook de leverancier is verantwoordelijk voor regelmatig projectbeheer om de klant op de hoogte te houden. Dit alles bij elkaar maakt dit model het meest geschikt voor kleine projecten met vooraf gedefinieerde functies met weinig risico op veranderingen gedurende het project.
Voordelen
Nadelen
In Time en Material betaalt je het softwareteam niet direct een vast bedrag, maar betaalt je het team voor de werkuren en materialen die in een project worden gestoken. Als je niet nauwkeurig kunt inschatten hoeveel het project zal kosten of hoe lang het zal duren om te voltooien is Time en Material een goede optie. Aangezien er geen vaste prijs of strakke deadlines zijn, heeft het team de flexibiliteit en de mogelijkheid om vereisten aan te passen, van richting te veranderen, functies te vervangen en gebruikers te betrekken bij het verkrijgen van het product. Dit model is het meest geschikt voor projecten op langere termijn waarvan de reikwijdte nog niet volledig bekend is.
Voordelen
Nadelen
Met het dedicated teammodel krijgt je toegang tot developers die direct voor jouw aan de slag gaan. Het dedicated team samenwerkingsmodel werkt over het algemeen met maandelijkse betalingen op basis van teamgrootte, inclusief arbeidskosten en vaste servicekosten of een marge. Het wordt gebruikt voor lange termijn projecten waarbij de vereisten onduidelijk zijn en variëren met veranderingen in de scope. Het is een passende oplossing wanneer je bepaalde vaardigheden of expertise niet kunt vinden of wanneer je te maken hebt met een personeelstekort. Dedicated teams kunnen hoogwaardige, unieke en specifieke projecten uitvoeren. Een andere optie is om het huidige kernteam te verbinden met een toegewijde externe team. Zo kunnen zij als collega’s op afstand het kernteam uitbreiden.
Voordelen
Nadelen
Met het groeiende aantal leveranciers van outsourcing ontstaan er meer gecompliceerde zakelijke patronen en opties. Om te beslissen met welke leverancier jij wilt werken, is het essentieel om jouw eigen bedrijf te kennen. Leveranciers en samenwerkingsmodellen die goed werkten voor een bepaalde organisatie, hoeven niet noodzakelijkerwijs de beste keuze voor jou te zijn. Als alle sterke en zwakke punten van elk contracttype zijn afgewogen, kun je beslissen welk model het beste werkt voor jou. Zodra het gewenst model is bepaald, wordt het vinden van de juiste partner makkelijker doordat je specifieker kunt zoeken.
"*" geeft vereiste velden aan