SharpMinds

HomeBlogsHelp ik zoek een developer!

Help ik zoek een developer!

Het personeelstekort, er lijkt maar geen eind aan te komen. Veel branches krijgen hier voor het eerst mee te maken. Inmiddels geeft zelfs meer dan 30 procent van de werkgevers aan dat de bedrijfsvoering in gevaar komt vanwege het personeelstekort.
Dit is voor de IT-branche niets nieuws. Al jaren staat zij in de lijstjes met branches met de grootste arbeidskrapte. Vooral developers en testers worden moeilijk gevonden. Hoe zorg jij er toch voor dat je deze mensen weet te vinden? Wij zetten de opties voor je op een rij.

Recruitment:

In Nederland zijn er ongeveer 330.000 developers. Genoeg keuze zou je zeggen… maar vind maar eens die ene persoon met de juiste vaardigheden specifiek voor jouw organisatie of opdracht. Iedere wens of eis die je aan een kandidaat stelt verkleint jouw zoekgroep aanzienlijk. Een goede recruiter kan hierbij helpen.
Hoewel het investeren in recruitment een kostbaar en tijdrovend proces kan zijn, kan het wel net die ene developer of tester opleveren. Recruiters kunnen naast het vinden van de juiste mensen, ook ondersteunen met creatieve oplossingen. Zo kunnen zij verder kijken dan kritische eisen om zo de zoekgroep te vergroten.
Als er matches worden gemaakt, komt het er in de praktijk vaak op neer dat je mensen weg haalt bij de concurrent. Tegen elkaar opbieden resulteert in steeds duurdere developers en vraagt ook om een investering in het behoud van personeel. Het heeft natuurlijk weinig zin om te investeren in het werven van nieuwe mensen als ze je organisatie weer verlaten. Developers zelf worden ook steeds kritischer op de werkcultuur en ontwikkelingsmogelijkheden binnen een bedrijf. Dit maakt het lastiger om personeel te binden.

Opleiden:

Als het niet lukt om de juiste mensen te vinden, kun je ervoor kiezen om de juiste mensen op te leiden. Het is altijd mogelijk om developers naar een nieuwe technical stack op te leiden, of zij-instromers aan te nemen als junior.

Ga je zelf mensen intern opleiden, dan zul je eerst moeten bedenken wat voor type opleiding je gaat aanbieden. Ondanks dat het opzetten van een interne opleiding veel tijd, geld en capaciteit voor de begeleiding kost, resulteert het wel in ontwikkelaars die zeer concreet zijn opgeleid voor jullie functie. Daarnaast kan het lesprogramma meerdere malen worden gebruikt waardoor intern opleiden uiteindelijk minder resources zal kosten.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om iemand extern op te leiden. Het bespaart tijd en capaciteit binnen de organisatie terwijl de kwaliteit van de opleiding is gewaarborgd. Het grootste nadeel is wel dat het kostbaar is en een grote hap uit je opleidingsbudget kan nemen.
Toch zal opleiden niet alle problemen omtrent personeelstekort kunnen oplossen. De technische ontwikkelingen in de ICT-branche staan namelijk nooit stil en developers zijn dus nooit uitgeleerd.

Near- en offshoren:

Om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan is dus vooral meer aanbod nodig. Als opleiden een te grote investering is kan near- of offshoring een goede oplossing zijn. Bij near- en offshoring kies je ervoor om developers in te zetten die remote werken vanuit andere landen. Bij nearshoring gaat dit om landen die relatief dichtbij gelegen liggen (lees in Europa) en bij offshoring om landen verder weg gelegen. Met near- en offshoring krijg je direct beschikking tot een nieuwe pool van developers. Zo heb je niet alleen meer aanbod en keuze, maar bespaar je ook nog eens tijd en geld ten opzichte van recruitment en opleiden. Het grote nadeel aan near- en offshoring is voornamelijk de communicatie. Cultuurverschillen kunnen zich voordoen en dat je collega niet fysiek aanwezig is kan voor uitdagingen zorgen. Toch wordt de stap om te kiezen voor near- en offshoring steeds aantrekkelijker. Door globalisering is Engels vaak al de voertaal voor developers en testers. Daarnaast zijn bedrijven sinds de coronacrisis steeds beter ingericht op digitaal en remote werken. Om near- of offshoring tot een succes te brengen is het wel van belang om te kijken naar de manier waarop je dit wilt doen. Er zijn over het algemeen drie soort modellen waarin aanbieders werken. Fixed price, Time en materials of Dedicated team model.

Conclusie:

De juiste development capaciteit is niet alleen de basis voor het sneller lanceren van producten, maar vergroot ook jouw aanpasbaarheid op de markt. Iedere bovengenoemde optie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Er is dan ook geen eenduidige winnaar. De winst lijkt vooral te zitten in een combinatie. Een mix van mensen die dicht op de markt zitten met veel kennis van het product samen met externe expertise en ondersteuning leidt tot een gezonde mix. Op deze manier kun je optimaal gebruik maken van ieders talenten en ben je weerbaar tegen verandering. Met het oog op de toekomst kun je hiernaast mensen opleiden die meegroeien met jouw bedrijf.