Het einde van 2024 is in zicht, en daarom kijken we vooruit naar de techtrends van 2025. In deze post nemen we je mee in de ontwikkelingen binnen het Nederlandse IT-landschap. Ook gaan we dieper in op thema’s zoals het personeelstekort, multifunctionele robots, AI en vergroening.
Volgens ING blijft de Nederlandse IT-dienstensector in 2025 groeien. Hoewel 2024 een matig jaar was, krijgt de sector nu een flinke boost. Dit is vooral te danken aan de toenemende vraag naar AI, cloudoplossingen en cybersecurity. Sinds de coronacrisis zijn de investeringen in technologie weer gestegen, en daar plukken bedrijven nu de vruchten van. Bovendien keren de bedrijfsovernames terug naar het niveau van 2020. Dankzij de hoge winstcijfers en de snelle digitalisering blijven investeerders enthousiast.
Toch zijn er niet alleen maar positieve techtrends in 2025. Veel bedrijven zien het personeelstekort als hun grootste uitdaging. Maar liefst 44% van de ondernemers noemt dit de belangrijkste belemmering. Door het aanhoudende personeelstekort blijft de werkdruk onder IT’ers onveranderd hoog. Het tekort aan softwareontwikkelaars, applicatiebouwers en netwerkspecialisten wordt geschat op zo’n 20.000 FTE. De werkdruk lijkt daarnaast te worden versterkt door onrealistische planningen. Een groter gevoel van autonomie kan bijdragen aan het verlagen van de werkdruk.
Opvallend binnen het personeelstekort is het dalende aantal gewerkte uren in de technologie-, media- en telecomsector (TMT). Hoewel dit tegenstrijdig lijkt, valt dit te verklaren door tragere groei. Een andere opvallende ontwikkeling is de 8% stijging in loonkosten in de TMT-sector. Dit is te verklaren door de steeds grotere rol die salaris speelt in werktevredenheid. Ondanks deze grotere rol blijkt uit de AG Connect Salary Survey dat sfeer en collegialiteit voor IT’ers het belangrijkst blijven.
Ondanks dit alles blijft het vertrouwen in de sector sterk. 85% van de ondernemers verwacht dat hun winstgevendheid zal stijgen of gelijk blijft, en 89% denkt hun investeringen op peil te houden of zelfs te verhogen.
Verder zien we de opkomst van het gebruik van multifunctionele robots. Om het personeelstekort aan te pakken, zetten steeds meer bedrijven slimme machines in die meerdere taken kunnen uitvoeren. In de logistiek en productie wordt dit bijvoorbeeld steeds populairder vanwege de stijgende arbeidskosten. Hoewel robots het tekort niet volledig oplossen, helpen ze bedrijven wel kosten te besparen. Gartner verwacht zelfs dat tegen 2030 80% van de mensen dagelijks interactie zal hebben met slimme robots, vergeleken met minder dan 10% vandaag de dag
AI groeit in 2025 verder en bereikt een nieuwe fase van volwassenheid. Doordat AI en machine learning steeds geavanceerder worden levert het vooral een grote bijdrage aan onze efficiëntie. Zo heeft AI de manier waarop we software ontwikkelen veranderd. Met Next-gen tools, zoals AI-gestuurde codegeneratoren en low-code/no-code platforms, versnelt het ontwikkelproces. Zelfs mensen zonder technische achtergrond kunnen nu bijdragen aan softwareontwikkeling. Het valt te verwachten dat het gebruik van deze tools in de toekomst alleen maar verder zal toenemen.
Ook Agentic AI wint in 2025 snel aan populariteit. Deze slimme software neemt zelfstandig beslissingen en voert acties uit om doelen te bereiken. Het combineert geheugen, planning en omgevingsbewustzijn met strikte veiligheidsrichtlijnen. Zo helpt Agentic AI organisaties productiever te worden.
Met de groei van AI stijgt ook de behoefte aan verantwoord gebruik. Daarom worden AI-governanceplatforms ingezet om bedrijven te helpen hun AI-systemen ethisch en veilig te beheren. Dit is vooral cruciaal in sterk gereguleerde sectoren zoals financiën en gezondheidszorg. Door risico’s zoals vooroordelen, privacyschendingen en manipulatie is het belangrijk dat deze platforms transparantie, eerlijkheid en betrouwbaarheid waarborgen. Daarnaast moeten ze ervoor zorgen dat AI aansluit bij zowel de bedrijfswaarden als de maatschappelijke normen.
Het is daarom niet verrassend dat Gartner voorspelt dat tegen 2028 de helft van alle bedrijven technologieën zal inzetten om desinformatie tegen te gaan. Dit is een enorme stijging ten opzichte van minder dan 5% in 2024.
Digitalisering vraagt steeds meer energie, en dat maakt duurzaamheid een prioriteit. Duurzaamheid staat inmiddels hoog op de agenda van bestuurders, omdat IT een aanzienlijke bijdrage levert aan de milieu-impact. Vooral energie-intensieve technologieën zoals AI verhogen het energieverbruik.
Om dit aan te pakken richt de sector zich op energie-efficiënt computergebruik. Dit houdt in dat systemen, zoals computers en datacenters, worden ontworpen en beheerd gericht op een minimale energievraag en zo klein mogelijke CO₂-voetafdruk. Traditionele technologieën lopen hierin echter tegen hun grenzen aan. Daarom zullen nieuwe ontwikkelingen, zoals grafische processors (GPU’s), neuromorfische chips en kwantumcomputing, in de komende vijf tot tien jaar nodig zijn. Deze innovaties maken het namelijk mogelijk om de groeiende digitale wereld duurzamer te ondersteunen zonder dat dit ten koste gaat van prestaties.
De belangrijkste techtrends van 2025 laten zien dat innovatie en uitdagingen hand in hand gaan. Of het nu gaat om AI, vergroening, multifunctionele robots of het personeelstekort, de ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Toch hebben we slechts een klein deel van de vele trends kunnen bespreken. Zo belooft het komende jaar ook veel verandering op het gebied van wet- en regelgeving, met de invoering van de AI Act, NIS2 en de DORA-wetgeving. Deze regels zullen de digitale wereld verder vormgeven en de balans zoeken tussen innovatie en verantwoord gebruik. Wij kijken in ieder geval met veel interesse uit naar de techtrends van 2025.
"*" geeft vereiste velden aan