SharpMinds

HomeBlogsEen Nearshore Development Team opzetten: Een Stappenplan

Een nearshore development team opzetten:
Een uitgebreid stappenplan

Het opzetten van een nearshore development team voor je techbedrijf kan complex zijn. Met de juiste begeleiding wordt het beheersbaar. In deze gids leggen we de stap voor stap uit hoe jij jouw nearshore dedicated developmentteam opbouwt.

Hoe zet je een Nearshore Dedicated Development Team op. Met daaronder een stappenplan: Stap 1: Definieer je Behoeften en Doelstellingen Stap 2: Kies de Juiste Samenwerkingspartner Stap 3: Identificeer de Beste Locatie Stap 4: Werk samen om Geschikte Talenten te Vinden Stap 5: Zet de Infrastructuur en Communicatiekanalen op Stap 6: Bouw een Sterke Teamcultuur Stap 7: Monitor de Voortgang en Geef Feedback Stap 8: Optimaliseer en Schaal je team Er staat een wereldbol op de achtergrond

Stap 1: Definieer je behoeften en doelstellingen

Voordat je in het proces duikt, is het cruciaal om je behoeften en doelstellingen te definiëren. Stel jezelf belangrijke vragen als: Waarom willen we nearshore ontwikkelaars gebruiken? Wil je werken op basis van tijd en materiaal, vaste prijs of dedicated teams? Welk probleem lossen we op met deze oplossing? Op welk project willen we de nearshore developers inzetten?
Door deze vragen te beantwoorden, identificeer je de noodzakelijke technische vaardigheden en het benodigde aantal teamleden. Het helpt ook om intern draagvlak te creëren doordat je duidelijk kunt uitleggen waarom deze aanpak waarde toevoegt aan het bedrijf.

Stap 2: Kies de juiste samenwerkingspartner

Voor het opzetten van een nearshore development team is het kiezen van de juiste ervaren partner cruciaal. Onderzoek de markt en vergelijk meerdere aanbieders die gespecialiseerd zijn in nearshore ontwikkelingsteams. Vraag je netwerk of collega’s in de branche naar hun ervaringen. Maak een shortlist van betrouwbare partijen die kunnen voorzien in jouw specifieke behoeften en plan een kennismaking. 

Denk goed na over de nearshore locatie. De keuze voor een locatie kan jouw keuze voor een samenwerkingspartner beïnvloeden. Beoordeel factoren zoals taalvaardigheid, beschikbaarheid van technische kennis en culturele compatibiliteit met jouw bedrijfscultuur.
Een goede nearshore partner kan een nieuwe team naadloos integreren. Weten wat voor jou belangrijk is in jouw bedrijfscultuur, helpt hen hierbij. Als je geen sterke voorkeur hebt voor een locatie, dan kan een leverancier je ook adviseren over een locatie. Sommige leveranciers opereren in meerdere landen. Op basis van jouw behoeften bepaal je samen welke locatie het meest geschikt is.

Gefeliciteerd, je hebt je partner gevonden! Het echte werk begint nu pas. Je samenwerkingspartner zal het wervingsproces uitvoeren en kandidaten screenen op basis van jouw criteria. Snelle feedback is belangrijk in deze fase. Zo zorg je voor een sterke eerste aanwerving.

Bereid de nodige tools en infrastructuur voor voordat een developer beginnen. Denk hierbij aan  communicatieplatforms, projectmanagementtools en ontwikkelomgevingen. Zorg voor open communicatie tussen je interne team en het nearshore team. Besteed ook aandacht aan de communicatie met je samenwerkingspartner. Vooral in het begin zal de communicatie intensief zijn om effectieve samenwerking mogelijk te maken. (Lees ook onze andere blogpost over effectief communiceren met remote development teams)

Stap 6: Bouw een sterke teamcultuur

Met teamleden die op afstand werken, is het belangrijk om een sterke teamcultuur te bevorderen. Betrek het nearshore team bij activiteiten. Het vieren van successen en jouw eigen merchandise werken altijd goed. Verder is het belangrijk om elkaar te leren kennen. Organiseer regelmatig virtuele teambuildingactiviteiten en moedig informele communicatie aan om een gevoel van verbondenheid te creëren. Als het mogelijk is, probeer dan je team naar Nederland te halen of bezoek hen! Als partner adviseren en ondersteunen wij bij SharpMinds ook op deze gebieden.

Stap 7: Monitor de voortgang en geef feedback

Controleer regelmatig de voortgang van het project en geef tijdig feedback aan de developers. Werk samen met je samenwerkingspartner om eventuele problemen snel aan te pakken en ervoor te zorgen dat projectdoelstellingen worden gehaald. Wij als partner zorgen hiervoor door te werken met projectmanagers. Zij zijn op locatie en houden naast het welzijn van de ontwikkelaars ook het welzijn van onze klanten in de gaten. Zij zijn de probleemoplossers en zorgen ervoor dat de samenwerking soepel verloopt. 

Stap 8: Optimaliseer en schaal je team

Wanneer heb je nu succesvol een nearshore development team opgezet? Om hier antwoord op te geven is het belangrijk om regelmatig de prestaties van je team te evalueren. Reflecteer op de doelstellingen die zijn gesteld in stap een.  Blijf de efficiëntie van je team verbeteren door processen en tools aan te passen indien nodig. Pas je samenwerking aan indien nodig en schaal je team op als je bedrijf groeit. De flexibiliteit van nearshore teams kan ook voordeel opleveren bij het toevoegen van een teamlid voor een kortere periode. Denk hierbij aan profielen als devops, cloud engineers, testers en designers.

Conclusie

Het opzetten van een nearshore dedicated development team met behulp van een samenwerkingspartner vereist nauwe samenwerking, duidelijke communicatie en effectief projectmanagement. Ieder bedrijf is anders, maar met deze acht stappen bieden een blauw voor het opbouwen van een succesvol team. Benieuwd hoe wij jouw bedrijf kunnen helpen met jouw ambitie?