SharpMinds

HomeBlogsWaarom is een technisch interview een essentiële stap in IT-werving?

Waarom is een technisch interview een essentiële stap in IT-werving?

Wat als je één element wegneemt uit een succesvolle formule? Het antwoord is vrij eenvoudig – het werkt niet meer. Als je kijkt naar de wervingsfasen, kun je een formule oppikken waar elk element essentieel is en waar A + B + C + D gelijk is aan een succesvolle talentacquisitie voor jouw externe ontwikkelingsteam. Hoewel ze allemaal integrale onderdelen zijn van een succesformule, willen wij nu eens nader bekijken waarom een technisch interview zo belangrijk is en waarom een klant die deze taak delegeert aan een SharpMinds-wervingsteam de juiste beslissing neemt. 

Laat een pro het werk doen

CV’s alleen kunnen de competenties en vaardigheden van mensen niet bewijzen. Bovendien wordt een recruiter geconfronteerd met verschillende scenario’s bij het doornemen van een CV. Sommige mensen kunnen zichzelf overschatten en sommigen – integendeel – kunnen zichzelf onderschatten. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog mensen die gewoon niet zo goed zijn in het schrijven van een CV. Daarom heeft ons recruitmentteam een reeks beoordelingscriteria ontwikkeld om de theoretische en technische vaardigheden van externe ontwikkelaars te evalueren. Dit systeem is succesvol gebleken en wordt zorgvuldig gecontroleerd, bewerkt en verbeterd door onze technische experts. Het stelt de interviewers ook in staat om de algemene technische kennis en vaardigheden van ontwikkelaars op afstand te testen, laat staan degenen die nodig zijn voor het project waarvoor ze solliciteren. Een dergelijke alomvattende aanpak stelt onze recruiters in staat een volledig beeld te krijgen van een mogelijke werknemer en na te gaan of de vaardigheden en ervaring die een ontwikkelaar op afstand in zijn of haar CV schetst, overeenkomt met de werkelijkheid. Daarbij wordt ook altijd gekeken of ze passen bij de waarden van het bedrijf en het project.

Technische sollicitatiegesprekken bij SharpMinds worden altijd gedaan door eersteklas experts. Er wordt een voor de rol relevante uitdaging gekozen die dicht bij de echte projectsituatie ligt. Dat helpt mogelijke valkuilen in de toekomst te voorkomen en een betere algehele ervaring te hebben. 

We begrijpen dat hoewel coderen essentieel is en nooit mag worden overgeslagen, zelfs als je weinig tijd hebt, een technisch interview ook de plek is waar soft skills een rol spelen. Een interviewer moedigt een externe ontwikkelaar aan om de code uit te leggen. Dit voorkomt misverstanden en laat zien hoe ze taken communiceren. 

Bespaar geld en tijd en stel het best mogelijke ontwikkelingsteam op afstand samen

Volgens de Undercover-recruiter bedragen de gemiddelde kosten van een slechte werving 30% van het eerstejaarsloon van de werknemer, wat betekent dat investeren in een goed recruitmentteam zeker een win-win voor zal opleveren. 

Ook kost het een recruiter enige tijd en moeite om een vacature te creëren, deze te promoten, de CV’s door te lezen, interviews af te nemen, tests uit te voeren enz. En uiteindelijk krijg je de best mogelijke match en win je de meest waardevolle bron ter wereld; tijd. 

Verklein de kans op productiviteitsdaling

Slechte werving kan de productiviteit met 36% verminderen, terwijl het inhuren van een vervanger kan leiden tot 40% tijdsverlies bij het werven en trainen van de nieuwe medewerker.

Elimineer de mogelijkheid van personeelsverloop

Verloop is natuurlijk binnen elke organisatie. Toch streeft elk bedrijf naar een zo laag mogelijk niveau hiervan. Dat is de reden waarom recruitment essentieel is. Een goedgekozen ontwikkelaar op afstand zal een kleinere kans hebben om zijn of haar baan op te zeggen of te worden ontslagen.

Connecties maken

Onze experts geven altijd diepgaande feedback na het interview, dus het is een win-winsituatie, zelfs als de ontwikkelaar op afstand niet in aanmerking komt op basis van de uitkomsten van het interview. De ontwikkelaar op afstand ontvangt persoonlijke aanbevelingen en kent zijn sterke en zwakke punten waaraan hij of zij aan moet werken. Wie weet worden ze hier mee in de toekomst toch nog jouw perfecte match als ze een aantal van hun vaardigheden verbeteren. 

Alles bij elkaar genomen zal een goed geleid technisch interview en daarmee een goed gekozen ontwikkelaar op afstand een hoop onverwachte valkuilen elimineren, tijd en geld besparen en jouw bedrijf een voorsprong geven op de concurrentie.